top of page

De kerstboomDe kerstboom is een belangrijk onderdeel van onze Decembermaand. De tuincentra hebben tijdelijk hun eigen ‘bos’ voor de deur, een bos dat per dag uitgedund wordt. Ik zie het dagelijks op de route die ik rijd. Het bos slinkt door ouders die hun jaarlijkse traditie beleven: samen met hun zoon of dochter de mooiste boom uitzoeken.


Afgelopen zondag maak ik een avondwandeling door het dorp waar ik woon. Met verwondering kijk ik naar de hoeveelheid reeds ‘aangeklede’ huizen en heggen met een deken van verlichting. Wanneer ik door de ramen naar binnen kijk zie ik ook in veel woningen de kerstboom al staan, in stijl en compleet verlicht.


Naast verbazing (of is het wellicht mijn geweten dat knaagt, omdat bij mij thuis de kerst nog niet zijn intrede heeft gedaan?) ontroert het mij. Die lichtjes, de aankleding, de kerstbomen in de huizen, ze roepen bij mij een gevoel van warmte en saamhorigheid op. Hetzelfde gevoel dat wordt getriggerd door het zien van die gevoelige kerstfilm op tv.


In de gezinnen waar verlies woont is de Decembermaand een lastige. Juist vanwege dat gevoel van warmte en saamhorigheid. Deze maand legt met nadruk de vinger op dat stukje van de puzzel dat wordt gemist. In deze Decembermaand is gemis extra zichtbaar. Of het nu komt door richtlijnen rondom corona, door het verlies na een overlijden of het gemis van iemand waarmee je al jaren geen contact hebt, terwijl je dat graag anders zou zien.


Die kerstboom kan dus, naast die fijne traditie, ook symbool staan voor de zichtbaarheid van het gemis. Zo zei iemand mij: "het aantal ‘kerstbomen van gemis”. Ze staan symbool voor die eerste of tweede kerst zonder, waarbij je hem wel opzet voor de kinderen, maar zelf vooral veel verdriet hebt. Of die derde, waarbij je merkt dat het misschien wat makkelijker gaat en dat je hem ook opzet, omdat je het zelf weer echt wilt. En daardoor ervaart dat je weer een stapje hebt gemaakt in het leren leven met de nieuwe werkelijkheid. Welke kerstboom je ook opzet: ik wens je er één waarbij jij het leven beleeft in de volle omvang, zoals het is. Een kerstboom die dit jaar de symboliek heeft van het moment waarin jij je bevindt. Een kerstboom met ruimte voor tradities, die hand in hand mogen gaan met waardevolle herinneringen. Laat iedere kerstboom een plek zijn voor het verenigen in zachtheid van oud en nieuw.


Liefs, Patty Duijn


540 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page